Gisteren om 15:00
In november, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, benadrukte Dilan Yesilgöz samen met Rico Verhoeven het belang van sport voor een vitaal Nederland. Ze had zelfs haar bokshandschoenen aangetrokken en liet zich afmatten door Rico. Daarnaast had ze een heldere en duidelijke boodschap.
Zes maanden later komt er een heel ander geluid uit Den Haag. In het coalitieakkoord is besloten bezuinigingen door te voeren die de gezondheid in Nederland bedreigen. En we stonden er al niet al te best voor. Waarom deze koerswijziging, terwijl we midden in een bewegingscrisis en een toename van diabetes type 2 zitten?
Toonaangevend sportland
Nederland heeft altijd geïnvesteerd in een sterke en robuuste sport-infrastructuur. Daarnaast hebben we een bloeiend verenigingsleven. Dit heeft ons op de wereldkaart gezet als een toonaangevend sportland. Maar nu stellen de vier formerende partijen voor om de kansspelbelasting te verhogen, wat voor de sport een daling van jaarlijkse inkomsten met 12 miljoen euro betekent. Verder komt er een flinke verhoging van de btw op sportevenemententickets en worden gemeenten gekort op hun budget voor sportinvesteringen. NOC NSF noemt het ’de grootste kaalslag ooit in de Nederlandse sport’.
NOC NSF heeft ambitieuze streefdoelen voor 2032, waaronder het activeren van twaalf miljoen Nederlanders om minimaal driemaal per week te sporten. Een goede sportinfrastructuur maakt niet alleen onze jeugd fysiek vaardig, maar biedt ook sociale en mentale voordelen. Zonder ambitieuze investeringen zullen we achterblijven bij het creëren van een gezonde en sociaal veilige sportomgeving, die cruciaal is voor het welzijn van onze samenleving.
Meer dan een spel
Sport is meer dan een spel, het is een essentiële voorzorgsmaatregel tegen gezondheidsproblemen. Het aangekondigde beleid staat haaks op wat we nodig hebben. Het gaat hier om kortetermijnbesparingen, maar de langetermijngezondheid van ons land komt in gevaar.
Er is nu nog tijd om deze plannen te heroverwegen. En om te investeren in een toekomst waarin iedere Nederlander de vruchten kan plukken van sport en beweging. Dat levert waarschijnlijk ook nog een besparing op de hoge zorgkosten op.
Lees ook: Dest en Miedema verdienen meer loyaliteit van hun clubs | column Kim Lammers
Als voormalig teamsporter weet ik hoe essentieel samenwerking is. Elk hockeyteam kan interne conflicten kennen; het gemeenschappelijke doel bracht ons altijd weer samen. Zo zouden ook de politici moeten handelen. De bezuinigingen botsen met één van de belangrijkste doelen, een gezond, sterk en veerkrachtig Nederland. En daar pleit Wilders toch zo voor?