Toen duidelijk werd dat Gertjan met de familie Smeenk in maatschap zou gaan, gingen ze versneld de groeifase in. Er kwamen meer koeien, nieuwe sleufsilo’s en melkrobots. Het verdienmodel is prima maar als het aan Gertjan ligt kan de melkproductie nog wel verder omhoog. “Nu gemiddeld 10.000 liter per koe. Dat moet wel naar 11.000 liter kunnen”, aldus Gertjan.
Lees verder onder de foto‘s.
Gertjan wil de factor arbeid efficiënter maken. Nu zijn er 2 volwaardige arbeidskrachten (VAK) op ongeveer 1,8 miljoen liter melk, het streven is om daar 1,5 VAK op 2 miljoen liter van te maken.
Gertjan Schouten (21)
Woonplaats: Oosterwolde (Fr.), het bedrijf staat in Makkinga.
Opleiding: Mas, niv 4, richting vakexpert veehouderij plus 1,5 jaar de verkorte opleiding Melkveehouderij bij Van Hall Larenstein.
Bedrijf: In maatschap met Gerben en Willyande Smeenk; 185 melkkoeien en 84 stuks jongvee op 91 hectare. Melken gebeurt met drie robots. Wekelijks verzuivelen ze 400 liter melk. Er is een eigen winkel maar de producten gaan ook naar boerderijwinkels in de buurt en naar een zorgboerderij.
Rolverdeling: Gerben heeft veel bestuursfuncties en is daar zo’n drie dagen per week mee bezig, wel voert hij ’s ochtends. Gertjan neemt daarna de dagelijkse dierverzorging op zich. Landwerk doen ze samen en in de weekenden hebben ze om en om op zondag vrij. Willyande zuivelt en regelt de verkoop daarvan, zij zorgt ook grotendeels voor de administratie.
Als ik het bedrijf overneem, verander ik …
“De melkgift zit nu op gemiddeld 10.000 liter per koe, dat moet wel naar 11.000 liter kunnen. En verder zou ik kijken naar de arbeid. Nu hebben we 2 volwaardige arbeidskrachten (VAK) op ongeveer 1,8 miljoen liter melk, het streven is om daar 1,5 VAK op 2 miljoen liter van te maken. Daarvoor zou ik goed moeten kijken welk werk ik zelf blijf doen en wat ik ga uitbesteden. Een parttime medewerker zou geen overbodige luxe zijn.”
Mijn grote voorbeeld is …
“Mijn stageboer in Denemarken. Hij en zijn vrouw zijn niet van boerenkomaf, maar het is ze toch gelukt een bedrijf te beginnen. Dat inspireerde mij. Dat wilde ik ook. Mijn vader is loonwerker. Ik heb zelf ook geen ouderlijk bedrijf om over te nemen. Toch wilde ik boer worden. Van jongs af aan liep ik hier al rond, bij Gerben en Willyande. Zij dachten mee en boden uiteindelijk aan om hun bedrijf over te nemen. Sinds 2021 zit ik met hen in maatschap. Zij helpen mij verder en zijn daarmee ook een voorbeeld. Of ze zelf een opvolger hebben, is nog niet duidelijk. Mocht dat zo zijn, dan zoeken we tegen die tijd een oplossing, bijvoorbeeld een tweede locatie.”
Gertjan vindt het koemanagement zoals insemineren en voeren, het mooiste onderdeel van het vak.
Het mooiste werk vind ik …
“Het koemanagement. Klauwbekappen, insemineren, met de koeien bezig zijn. Dat geeft me veel plezier. Maar een eerste snede gras maaien, vind ik ook mooi.”
Ik heb een hekel aan …
“Een hekel is te veel gezegd. Ik houd niet erg van hele dagen op de trekker zitten. Dat is me te eentonig.”
De melk straalt eraf. De productie zit nu op gemiddeld 10.000 liter per koe maar dat moet volgens Gertjan wel naar 11.000 liter kunnen.
Als ik een miljoen win in de loterij dan …
“Koop ik er fosfaatrechten van. Het plan was eerst om 160 koeien te melken. Toen duidelijk was dat ik in de maatschap zou komen, zijn we versneld gaan groeien. In 2020 kwamen er melkrobots, nieuwe sleufsilo’s en een nieuwe stal waar we nu 185 koeien in hebben. Volgens de vergunning mogen we er 350 houden. Mogelijk gaan we daar uiteindelijk naartoe, maar met de huidige veestapel hebben we ook een goed verdienmodel.”
Over vijf jaar dan …
“Melken we 210 koeien, leveren we 2,1 miljoen liter melk per jaar en heb ik weer iets meer kapitaal opgebouwd voor de overname die voor 2035 gepland staat.”
Momenteel staan er 185 koeien in de stal, de vergunning biedt ruimte om er 350 te houden. De mogelijkheid om te groeien, houdt Gertjan zeker achter de hand.