Integreren als expat in Nederland: ‘Jullie zijn heel erg direct’

Integreren als expat in Nederland: ‘Jullie zijn heel erg direct’

In Nederland wonen maar liefst 220.000 expats. Toch kan het best lastig zijn om helemaal te integreren in ons land. Vanuit bedrijven als ASML worden er voor expats activiteiten en taalcursussen aangeboden om ook naast het werk bezig te zijn met integreren. Mocht dat niet genoeg zijn, dan kun je altijd nog terecht bij expatcoach Michel Daenen. Hij geeft expats uitleg over hoe Nederland in elkaar zit.

Zelf was Daenen ooit expat in Hongarije. Zijn daar vergaarde kennis nam hij mee naar huis, om vervolgens expats in Nederland te begeleiden. Hij hoopt dat expats zich met zijn tips sneller thuis voelen in Nederland.

Er zijn een aantal punten waaraan hij veel aandacht besteed. “Het is fijn dat je iets begrijpt over hoe wij gewend zijn in Nederland afspraken te maken, dat we nogal geordend zijn”, vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Daarnaast vertelt hij de expats altijd hoe direct een Nederlander kan zijn. “En dat dat niet vervelend bedoeld is en zeker niet persoonlijk, maar dat we dat gewoon fijn vinden om transparant te zeggen wat we vinden.”

Hij stelt dat de Nederlander nogal bot kan overkomen bij buitenlanders, “en dat hebben we totaal niet in de gaten”.

De Nederlander is nogal bot

Dat viel ook Expat Anastasia Nefed op toen ze twee jaar geleden naar Nederland kwam om te werken als data-analist. Ze voelt zich welkom in Nederland, maar was toch wel verrast door de directheid van de Nederlander. “Dat is gewoon zo. Iedereen vindt dat”, vertelt ze. “Je merkt het elke dag. Maar ik hou ervan. Je begrijpt meteen wat mensen bedoelen.”

Nefed heeft in Nederland veel vrienden, maar ziet ook dat veel mensen van haar leeftijd zijn die al een vaste vriendengroep hebben. “Het is niet makkelijk om aan te sluiten”.

‘Blijven vaak in expatbubbel hangen’

Expats vinden het volgens Daenen vaak lastig om écht een plek te krijgen in de samenleving. “Ze blijven vaak in de expatbubbel hangen, omdat de Nederlander eigenlijk niet zo heel open is in veel gevallen voor nieuwe vriendschappen. Daar moet je echt je best voor doen. Dat leggen we wel uit hoe je dat het best kunt aanpakken.”

Daar is CFO van ASML Roger Dassen druk mee bezig. “Voor ons is het ontzettend belangrijk dat mensen hier niet een community op zich aan het bouwen zijn, maar dat ze écht onderdeel worden van onze samenleving.” Daarom biedt ASML taalcursussen aan en stimuleren ze niet alleen de medewerkers zelf, maar ook het gezin, de Nederlandse taal eigen te maken.

Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd op het gebied van sport en cultuur. “Op die manier proberen we echt te stimuleren dat mensen actief bezig zijn, ook buiten het werk.”

Gemeenschappelijke hobby vinden

Expatcoach Daenen adviseert: “Probeer of je iets gemeenschappelijks kunt vinden qua hobby, waarbij je al vanzelf met elkaar in contact komt, met Nederlanders. Sluit je aan bij een vereniging en kom opdagen elke keer. Je zult zien dat de mensen steeds meer open gaan en vragen stellen. Op een gegeven moment hoor je erbij. Dan krijgen mensen het idee: hé, ik zit ook in de Nederlandse samenleving en niet alleen met al die andere expats.”

Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de cricketvereniging in Eindhoven, waar veel expats sporten. Balaji Adhimoolam kwam bij de vereniging in 2009, toen er nog maar 20 leden waren. Inmiddels zijn dat er honderd. “Ze voelen zich hier thuis. Je doet hier je eerste sociale contacten op. En daarna groei je verder.”

In Nederland wonen bijna een half miljoen expats. Dat is ontzettend goed voor de economie in Nederland, maar er zijn ook zorgen. Zo komt de millennial al steeds lastiger aan een woning. Wat moet er gebeuren om de komst van expats in goede banen te leiden? Elif Istman zoekt het uit voor Stand van Nederland: Generatie Next. Bekijk deze aflevering zaterdagavond om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug, via NPO Start.

 

Lees meer:

Onderzoeker Meertens Instituut: expats zouden Nederlands moeten kunnen spreken

See more

Door: Manon Immerzeel