Op 28 mei jongstleden verscheen Big Data Terminology (20 delen), ’s werelds eerste meertalige terminologiereeks over big data. De boekpresentatie op de 21e editie van China International Big Data Industry Expo (CIBDIE) in Guiyang, China, was georganiseerd door de Gemeentelijke Volksregering van Guiyang, het National Committee for Terminology in Science and Technology en China Science Publishing & Media Ltd. Naast de boekuitgave werd ook het Global Sharing Platform voor Big Data Language Services gelanceerd en werd de International Academic Summit van het Digital China Think Tank Forum gehouden.
Big Data Terminology is samengesteld door het Key Laboratory of Big Data Strategy, een nieuwe prominente denktank voor de ontwikkeling van big data in China. Professor Lian Yuming, lid van het Nationaal Comité van de Politieke Consultatieve Conferentie van het Chinese Volk (PCCCV) en directeur van het Key Laboratory of Big Data Strategy, is de hoofdredacteur van de reeks, die wordt uitgegeven door Science Press. Als ’s werelds eerste slimme, meertalige terminologiereeks over verschillende aspecten van big data is het de volgende stap in het verder bevorderen van de verspreiding van het standaard big data-terminologiesysteem in verschillende landen en talen. De 20-delige reeks, die in de plaats komt van de oorspronkelijke editie in elf talen, markeert een nieuwe belangrijke mijlpaal voor het big data-terminologieproject en voor de theoretische innovaties van de National Big Data (Guizhou) Comprehensive Pilot Zone.
De 20-delige reeks heeft vier belangrijke voordelen. Ten eerste verschijnt het als een encyclopedie. De reeks focust op wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van big data en omvat de basiskennis van de volgende negen gebieden: big data, big data-strategie, big data-technologie, big data-economie, big data-financiën, big data-governance, big data-standaarden, big data-gegevensbeveiliging en big data-wetgeving. Samen vormen ze een meertalig academisch framework dat volledig, gestandaardiseerd en in overeenstemming is met internationale richtlijnen. Ten tweede is de reeks beoordeeld door gezaghebbende experts. De bijdragen zijn beoordeeld door een panel van deskundigen van het China National Committee for Terminology in Science and Technology volgens de Principles and Methods for the Review of Terms in Science and Technology van het genoemde comité. Ten derde verschijnt de reeks in vele talen. Een van de innovaties is dat de reeks bestaat uit 20 tweetalige delen, elk in het Chinees en een andere taal (Arabisch, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Spaans, Cambodjaans, Hebreeuws, Indonesisch, Maleis, Mongools, Perzisch, Servisch, Thais, Turks en Urdu). Ten vierde biedt de reeks een slimme gebruikservaring. Het bevat innovatieve functies zoals grafieken, audiobestanden en links naar een platform, en biedt een slimme, platform-gebaseerde en systematische leeservaring.
Op basis van de reeks heeft het Key Laboratory of Big Data Strategy het Global Sharing Platform for Big Data Language Services ontwikkeld. Dit slimme, meertalige platform, bestaande uit Big Data Terminology Cloud, Silk Road Big Data Terminology, Big Data Terminology Online, Big Data Terminology Guiyang Index en Big Data Terminology Library, is ontworpen om gratis big data-kennis beschikbaar te maken voor mensen over de hele wereld. Dit zal naar verwachting de internationale verspreiding en algemene toepassing van de resultaten van het big data-terminologieproject bevorderen en helpen om een mondiale digitale samenleving dichterbij te brengen.
Big Data Terminology is het innovatieve resultaat van interdisciplinair, professioneel en transparant onderzoek en vormt een baanbrekende en toekomstgerichte prestatie op het gebied van big data als onderdeel van de inspanningen van het Key Laboratory of Big Data Strategy om standaarden te bevorderen op basis van het big data-terminologieproject, een theoretisch systeem te bouwen met de Digital Civilization Trilogy (Block Data, Data Rights Law en Sovereignty Blockchain) en een mondiaal systeem voor communicatie te bevorderen met de China Data Valley als het middelpunt. Het wordt daarom sterk aanbevolen door zowel het National Committee for Terminology in Science and Technology als de Alliance of International Science Organizations (ANSO).
Het National Committee for Terminology in Science and Technology verwacht dat de publicatie van Big Data Terminology de internationale invloed van China op het gebied van big data en relevante regelgeving aanzienlijk zal vergroten en significant zal bijdragen aan de hoogwaardige ontwikkeling van big data in China en over de gehele wereld, alsmede de internationale verspreiding van big data-kennis en uitwisseling en samenwerking op relevante gebieden zal bevorderen. De ANSO deelt mee dat de nieuwe reeks mensen in de landen en regio’s van de Nieuwe Zijderoute en de wereld laat zien hoe men een digitaal China beter kan begrijpen en hoe China werkt aan een gedeelde toekomst van de mensheid.