Twee nieuwe exposities in Zee- en Havenmuseum – Jutter

Twee nieuwe exposities in Zee- en Havenmuseum – Jutter

IJmuiden – Met twee gloednieuwe exposities valt er weer heel wat bijzonders te zien in het Zee- en Havenmuseum. In ‘IJmuiden van badplaats tot cruiseport’ zien we hoe onze (over)grootouders in het begin van de vorige eeuw naar het strand gingen en volgen we de verdere ontwikkelingen van de badplaats tot de moderne cruiseport die het nu is. In ‘125 jaar papier maken in Velsen’ krijgt de bezoeker een historisch overzicht van het bedrijf Crown Van Gelder, dat bij oprichting in 1896 de ontwikkeling van de woonkern Velsen-Noord inluidde.

Door Raimond Bos

De badmode voor mannen en vrouwen uit die tijd, de strandstoelen, badkoetsjes en veel (oude) beelden brengen ons terug naar de periode waarin IJmuiden zich nog presenteerde als een luxe badplaats. Natuurlijk is er aandacht voor de geschiedenis van Hotel Willem Barendz aan de Kanaalstraat, dat destijds speciaal gebouwd werd voor de rijkere toeristen. Ook het eerste badpaviljoen in IJmuiden, opgericht door Jac. List, is te zien. In 1876 werd in IJmuiden het bedrijf Halverhout & Zwart Ship Agents VOF opgericht. Dit was de voorloper van het huidige KVSA, een bedrijf dat niet meer weg te denken is uit de haven. Met een breed scala aan maritieme en logistieke diensten profileert het bedrijf zich anno 2021 als spin in het web van de Europese zakelijke markt. Voorzitter Cor Oudendijk van het Zee- en Havenmuseum ziet een duidelijke overeenkomst tussen KVSA en Crown Van Gelder: ,,Het waren de eerste gestructureerde werkgevers van IJmuiden.’’ KVSA is met 145 jaren zelfs het oudste nog bestaande bedrijf van de gemeente Velsen.

Twee directeuren

Directeur Florian Vreeburg is trots op zijn bedrijf, maar moest ten tijde van de coronalockdown alle zeilen bijzetten om het bedrijf goed door de crisis te loodsen. Bij de opening van expositie lichtte hij toe: ,,We moesten veertig procent van onze mensen ontslaan. De kantoorruimte ging van zeshonderd naar tweehonderd vierkante meter.’’ Ook directeur Miklas Donkers van Crown Van Gelder was naar het Zee- en Havenmuseum gekomen. Hij werkt al dertig jaar voor het bedrijf, waarvan de laatste tien jaar als directeur. Op 17 september, precies op de dag waarop in 1896 het eerste papier uit de machine rolde, presenteerde zijn bedrijf een jubileumboek. Donkers: ,,Het behandelt vooral de recente geschiedenis van ons bedrijf, met de innovaties op technologisch gebied. Voor de oudere geschiedenis kan men nu hier in het museum terecht.’’ Zoals gebruikelijk is in het Zee- en Havenmuseum, werd de expositie donderdagmiddag geopend door de scheepsbel te luiden. Twee nieuwe exposities, dus twee scheepsbellen tegelijk.

Foto:

Van links naar rechts: Florian Vreeburg (directeur KVSA), Cor Oudendijk (voorzitter Zee- en Havenmuseum) en Miklas Donkers (directeur Crown Van Gelder). Foto: Bos Media Services